ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Ό,τι συμβαίνει στην ορχήστρα μας, ίσως και παραέξω, ό,τι ΜΑΣ αρέσει και ό,τι όχι, ό,τι ΣΑΣ αρέσει και ό,τι όχι,

για ό,τι ανησυχούμε και για ό,τι χαιρόμαστε, για ό,τι αγαπούμε και για ό,τι απευχόμαστε, ένα παράθυρο ανοιχτό προς τα μέσα και προς τα έξω...

καλώς μας ήρθατε!

Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2011

To BBC προειδοποιεί τους μουσικούς για τον θόρυβο

Αντιγράφουμε και μεταφράζουμε από το περιοδικό The STRAD του Νοεμβρίου 2011, ένα εξαιρετικό περιοδικό για μουσικούς και όχι μόνο...Το BBC εξέδωσε νέο οδηγία σχετικά με την προστασία της ακοής των μουσικών από τον θόρυβο. Το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο, το οποίο απασχολεί περίπου 480 μουσικούς , εξέδωσε 48σέλιδο έντυπο μετά από συνάντηση με την ένωση βρετανικών ορχηστρών καθώς και άλλων σχετικών μουσικών οργανισμών τον Ιούλιο, για να συζητήσουν σχετικά με την κλασσική μουσική, τον θόρυβο και την ακοή.
Τον οδηγό συνέταξε ο διευθυντής ασφαλείας του BBC ερευνώντας για έναν χρόνο την έκθεση των μουσικών στον θόρυβο σε περισσότερες από 30 αίθουσες του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο οδηγός σκιαγραφεί τα προβλήματα ακοής, τα οποία μπορεί να επηρεάζουν τους μουσικούς που εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα θορύβου, -όπως εμβοές και υπερακουσία, μια υπερβολική ευαισθησία σε ορισμένες περιοχές συχνοτήτων- και συνιστά μια σειρά από προληπτικά μέτρα. Αυτά περιλαμβάνουν την χρήση ωτοασπίδων, το κάθισμα σε μεγαλύτερη απόσταση, την χρήση ηχοπετασμάτων μπροστά από όργανα που παράγουν υψηλές συχνότητες και να έχουν διαλείμματα ησυχίας . Σύμφωνα με την οδηγία, οι μουσικοί των δευτέρων βιολιών βρίσκονται περισσότερο σε κίνδυνο από την έκθεση σε υψηλά επίπεδα θορύβου.
Η Σάρα Φριστόουν, μουσικός των δευτέρων βιολιών της ΒΒC Concert Orchestra χαιρέτισε την οδηγία: «Είναι πράγματι ένα πολύ σοβαρό θέμα και όλοι γνωρίζουμε ανθρώπους που σταμάτησαν να παίζουν επειδή έχασαν την ακοή τους».
Ο Ντάνιελ Μέγιερ, μουσικός των δευτέρων βιολιών της ΒΒC Symphony Orchestra ήταν επίσης ευχαριστημένος με τις συστάσεις. Είπε ότι ήδη πολλοί μουσικοί των ορχηστρών του BBC χρησιμοποιούν ωτοασπίδες και η διάταξη των καθισμάτων τους αλλάζει συχνά, όταν τα επίπεδα θορύβου είναι πολύ υψηλά. Αν τα μέτρα εφαρμόζονται με λογικό τρόπο, είπε, δεν θα υπάρχει πρόβλημα……

Δεν υπάρχουν σχόλια: