ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Ό,τι συμβαίνει στην ορχήστρα μας, ίσως και παραέξω, ό,τι ΜΑΣ αρέσει και ό,τι όχι, ό,τι ΣΑΣ αρέσει και ό,τι όχι,

για ό,τι ανησυχούμε και για ό,τι χαιρόμαστε, για ό,τι αγαπούμε και για ό,τι απευχόμαστε, ένα παράθυρο ανοιχτό προς τα μέσα και προς τα έξω...

καλώς μας ήρθατε!

Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2011

ΟΙ ΑΠΟΧΡΩΣΕΙΣ ΜΙΑΣ ΝΟΤΑΣ

ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΜΟΤΣΑΡΤ + 1

φέρνουν την " ΣΙΓΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ" του Γερμανού συνθέτη Bernd Alois Zimmermann

πρόσωπο με πρόσωπο με την
 Συμφωνία του Παρισιού του Wolfgang Amadeus Mozart,την εισαγωγή του Αυστριακού συνθέτη για την όπερα Ντον Τζοβάνικαι το πιο γνωστό του και αγαπητό κοντσέρτο για βιολί αρ. 5 σε λα ελάσσονα,παιγμένο από τον Ρουμάνο βιολονίστα Σέρτζιου Ναστάσα,

που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα ως Εξάρχων της  Καμεράτα ορχήστρας Φίλων της Μουσικής.

Διευθύνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών

Βασίλης Χριστόπουλος.

Ενδιαφέρουσα συνύπαρξη ενός συνθέτη του 20 αιώνα με τον πιο γνωστό συνθέτη όλων των εποχών

Ο Zimmermann γεννήθηκε στην Bliesheim κοντά στην Κολωνία . Μεγάλωσε σε μια αγροτική οικογένεια, παρακολουθώντας ένα αυστηρό καθολικό σχολείο και στην συνέχεια σπούδασε παιδαγωγικά με ειδίκευση στην μουσική εκπαίδευση, μουσικολογία και σύνθεση.
Με δυο υποτροφίες για τη Villa Massimo στο ενεργητικό του και την θέση του καθηγητή  σύνθεσης στο μουσικό πανεπιστήμιο της Κολωνίας  και μετά την όπερά του "οι Στρατιώτες" που τον έκανε διάσημο, άνοιξε ο δρόμος με υποτροφία για την ακαδημία των τεχνών του Βερολίνου.
Όμως χρόνια προβλήματα υγείας, μια σπάνια δερματική πάθηση που προσέβαλε και την όρασή του, τον οδήγησε σε κατάθλιψη και τελικά σε αυτοκτονία τον Αύγουστο του 1970.
Άφησε πίσω του πολλά έργα, άλλα σε ατονικό στυλ, άλλα σε δωδεκαφθογγικό, άλλα με σειραϊκή μορφή, αλλά και με μεγάλη επιρροή από την παράδοση και την μεγάλη του αγάπη την τζαζ.
 Έγραψε και μουσική για τον κινηματογράφο και το θέατρο, γενικά δηλ μουσική επένδυση για εικόνα.
Η όπερά του "οι Στρατιώτες" αν και αρχικά θεωρήθηκε έργο μη εκτελεστό λόγω του μεγάλου αριθμού εκτελεστών που απαιτούσε, τελικά έκανε πρεμιέρα το 1965. Και ήταν αυτό που τον έκανε διάσημο.  Λίγο πριν τον θάνατό του δούλευε μια νέα όπερα, την Μήδεια.

Σας περιμένουμε στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών
αύριο
Παρασκευή 4/11/2011 και ώρα 20:30

Καλή σας ακρόαση!

Δεν υπάρχουν σχόλια: