ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Ό,τι συμβαίνει στην ορχήστρα μας, ίσως και παραέξω, ό,τι ΜΑΣ αρέσει και ό,τι όχι, ό,τι ΣΑΣ αρέσει και ό,τι όχι,

για ό,τι ανησυχούμε και για ό,τι χαιρόμαστε, για ό,τι αγαπούμε και για ό,τι απευχόμαστε, ένα παράθυρο ανοιχτό προς τα μέσα και προς τα έξω...

καλώς μας ήρθατε!

Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2013

Στο Μέγαρο με ΚΟΑ και Μanhattan Vibes

 
για μια cross over βραδιά!
Διευθύνει ο Ανδρέας Τσελίκας
 
Παρασκευή 6/12/2013 και ώρα 20:30
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
 
 


Ο Βασίλης Χριστόπουλος αποφάσισε να κλείσει τον κύκλο «Μουσικές του Νέου Κόσμου», συνεργαζόμενος με το συγκρότημα «Manhattan Vibes» του Χρήστου Ραφαηλίδη. Προσοχή: το τζαζ κουαρτέτο από τη Νέα Υόρκη και η Κρατική Ορχήστρα θα έχουν ισότιμη σχέση

Της Μαρίνας Κουβέλη

Τέτοια συναυλία οφείλει να πραγματοποιεί μια σημαντική ορχήστρα που σέβεται τον εαυτό της. Τέτοια ανοίγματα χρωστά στο κοινό της. Τέτοιες ματιές σε μουσικές απρόσμενες, τέτοιες επαφές με εξαίρετους μουσικούς. Το μεγάλο ταξίδι της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στις «Μουσικές του Νέου Κόσμου» λήγει με μiα γιορτή για την τζαζ, σε συνεργασία με τους Manhattan Vibes, το περίφημο συγκρότημα που ίδρυσε στη Νέα Υόρκη ο γνωστός Έλληνας βιμπραφωνίστας Χρήστος Ραφαηλίδης. Η συναυλία, σε μουσική διεύθυνση Ανδρέα Τσελίκα, πραγματοποιείται την Παρασκευή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (20.30) και επαναλαμβάνεται ένα 24ωρο αργότερα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Το cross-over πρόγραμμα βασίζεται σε συνθέσεις των Χρήστου Ραφαηλίδη, Τζορτζ Γκέρσουιν και Λέοναρντ Μπέρνσταϊν.

«Στην ΚΟΑ προσπαθούμε πάντα να συνδυάζουμε μουσικές ώστε η ορχήστρα να έχει μια πολυχρωμία και να καλύπτει ένα ευρύτερο φάσμα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θέλουμε να κάνουμε εκπτώσεις στην ποιότητά μας. Θέλουμε να ανοίγουμε τους ορίζοντές μας χωρίς να παρουσιάζουμε φθηνά, εύκολα ή λαϊκίστικα θεάματα», μας λέει ο Βασίλης Χριστόπουλος, καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΑ. «Για καιρό αναζητούσα θέμα για μια συναυλία cross over, από αυτές που έχουν στο παρελθόν τολμήσει πολλές ορχήστρες. Οταν κατέληξα στις “Αμερικανικές Μουσικές” είπα: “γιατί όχι και ένα τζαζ σχήμα;”. Σκέφτηκα αμέσως τον Ραφαηλίδη, που μένει μόνιμα στη Νέα Υόρκη, ξέρω τη μουσική του αξία και νομίζω η συνεργασία μας θα ιντριγκάρει το κοινό».

Οι συνθέσεις του Χ. Ραφαηλίδη, με τις οποίες πρώτη φορά θα έρθουν σε επαφή οι μουσικοί της ΚΟΑ, συνδυάζουν λυρισμό και δυναμική, χρώματα και ρυθμούς, που υπερβαίνουν τόπους και σύνορα. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η ορχήστρα, που προσθέτει μια νέα διάσταση στο υπάρχον μουσικό υλικό, δεν αντιμετωπίζεται ως χωριστή οντότητα από το κουαρτέτο των Manhattan Vibes. «Το συγκεκριμένο μουσικό μας εγχείρημα προσπαθεί να την ενσωματώσει πλήρως σε ένα ευρύτερο σύνολο, με μεταγραφές που αναμειγνύουν τον ήχο του κουαρτέτου και της συμφωνικής μουσικής», λέει.

Και η ΚΟΑ πώς βλέπει μουσικά αυτήν τη συνύπαρξη; «Σίγουρα ανυπομονούμε», απαντά ο Βασίλης Χριστόπουλος. «Ξέρετε, πολλές φορές, όταν προσπαθεί κανείς να φτιάξει μια cross over βραδιά, καταλήγει να περιορίζει την ορχήστρα σε ρόλο κομπάρσου, που απλώς ερμηνεύει το μουσικό χαλί. Εμείς, σε αυτήν τη συνεργασία με τους Manhattan Vibes επιμένουμε σε μια ισότιμη συμμετοχή, από την οποία κερδισμένοι θα βγουν η μουσική και το κοινό».

Οι τρεις συνθέσεις του Χρήστου Ραφαηλίδη είναι οι «Sorayia», «Red and Black» και «Unrequited». Στη βραδιά υπάρχει επίσης μία δική του μουσική «ανάγνωση» στο γνωστό παραδοσιακό τραγούδι «Το Θαλασσάκι», καθώς και μία μεταγραφή από τους Manhattan Vibes του «Sword of Whispers» του Τζο Λοκ. Ο ίδιος ο Ραφαηλίδης περιγράφει τις συνθέσεις λέγοντας: «Το Sorayia είναι ένα σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης, μπαρόκ και τζαζ, Μέσης Ανατολής και Νέας Υόρκης. Στο Red and Black η ένταση και ηρεμία συνυπάρχουν ομαλά, όπως το πάθος και το άγνωστο. Το “Θαλασσάκι” αποτελεί κομμάτι από την παράδοση και την κληρονομιά μου. Το Sword of Whispers του Τζο Λοκ είναι η μουσική από τη Νέα Γη, όπως την αντιλαμβάνομαι. Εμπνευσμένο χωρίς περιττά στολίδια και απόλυτα δυναμικό. Τέλος, το Unrequited είναι μελαγχολικό, αλλά γεμάτο ελπίδα. Αναμνήσεις γεμάτες συναισθήματα. Παραπέμπει σε κάτι που πέρασε και ίσως να μην ξανάρθει».

Τα δύο ακόμα έργα που συνθέτουν το πρόγραμμα είναι το «Ενας Αμερικανός στο Παρίσι», που έγραψε ο Τζορτζ Γκέρσουιν επηρεασμένος από δύο ταξίδια του στη γαλλική πρωτεύουσα το 1926 και το 1928 και οι «Συμφωνικοί Χοροί» από το «West Side Story» του Λέοναρντ Μπέρνσταϊν, αναμφισβήτητα το δημοφιλέστερο έργο του Αμερικανού αρχιμουσικού, πιανίστα και συνθέτη, που πρωτοπαίχτηκαν τον Φεβρουάριο το 1961 από τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης.
 
Info: Τους Manhattan Vibes αποτελούν οι Χρήστος Ραφαηλίδης (βιμπράφωνο), Σέρτζιο Σαλβατόρε (πιάνο), Πέτρος Κλαμπάνης (μπάσο), Λούντβιχ Αφόνσο (ντραμς). Tης συναυλίας στο Μέγαρο θα προηγηθεί (19.45) δωρεάν εισαγωγική ομιλία για τους κατόχους εισιτηρίων. Τιμές για το Μέγαρο Μουσικής: €30 (Διακ.), 20, 15, 10, 5 (φοιτητές, νέοι έως 25, άνεργοι, ΑμεΑ). Πληροφορίες για τα εισιτήρια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: www.viva.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: