ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Ό,τι συμβαίνει στην ορχήστρα μας, ίσως και παραέξω, ό,τι ΜΑΣ αρέσει και ό,τι όχι, ό,τι ΣΑΣ αρέσει και ό,τι όχι,

για ό,τι ανησυχούμε και για ό,τι χαιρόμαστε, για ό,τι αγαπούμε και για ό,τι απευχόμαστε, ένα παράθυρο ανοιχτό προς τα μέσα και προς τα έξω...

καλώς μας ήρθατε!

Παρασκευή, 29 Απριλίου 2011

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2011

Αναδημοσιεύουμε από την ιστοσελίδα της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. την ανακοίνωση σχετικά με την εργατική Πρωτομαγιά:


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Π.Ο.Ε. - ΥΠ.ΠΟ.
ΔΙΟΣΚΟΥΡΩΝ 1Β – 105 55 ΠΛΑΚΑ
ΤΗΛ.: 210 3220992 – FAX: 210 3236294
Αθήνα, 29/04/2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η Π.Ο.Ε. - ΥΠ.ΠΟ. συμμετέχει και καλεί όλα τα μέλη της στην αγωνιστική πρωτομαγιάτικη εκδήλωση που διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ με τη συμμετοχή όλων των συνδικάτων, την Κυριακή 1η Μάη στις 11.00 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Συμμετέχουμε και αντιδρούμε στην πολιτική απαξίωσης του Δημόσιου τομέα, στην πολιτική συνεχούς μείωσης των μισθών και των συντάξεων, στην πολιτική συρρίκνωσης των κοινωνικών υπηρεσιών και στην πολιτική εκποίησης του δημόσιου πλούτου της χώρας μας.

Αγωνιζόμαστε και υψώνουμε φωνή διαμαρτυρίας για τη συνεχή υποχρηματοδότηση και υποβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχουν οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Διεκδικούμε την ύπαρξη μιας βιώσιμης και αναπτυξιακής πολιτιστικής πολιτικής που θα προάγει και θα αξιοποιεί τον πολιτιστικό πλούτο της χώρας μας.

Η 1η Μάη, ημέρα που συμβολίζει κοινωνικούς αγώνες και κατακτήσεις των εργαζομένων, ας γίνει φέτος η αφετηρία διεκδικήσεων και ανατροπών για ένα καλύτερο αύριο.

Για την Ε.Ε. της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ.

--------------------------------------------------------------------------------
Η πρώτη Μαϊου είναι η μέρα των εργατών.
Είναι στην πραγματικότητα η καθιερωμένη γιορτή της εξέγερσης των εργατών του Σικάγου.
Τον Μάη του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας ωράριο εργασίας στις 8 ώρες και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Οι αιματοβαμμένες εξεγέρσεις των εργατών του Σικάγο στις αρχές Μάη του 1886, έγιναν ύστερα από επιτυχημένες διεκδικήσεις των εργατών στον Καναδά το 1872.

Δύο χρόνια νωρίτερα, το 1884, πάρθηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εργασίας η απόφαση να γίνουν την πρώτη Μάη του 1886 απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις στο Σικάγο, το μεγαλύτερο τότε βιομηχανικό κέντρο των ΗΠΑ. Αίτημα η μείωση των ωρών εργασίας και σύνθημα "Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο".

Εκείνη τη μέρα, 1η Μαΐου του 1886, 400.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις απεργίες που γίνονταν σε όλη την χώρα, και πάνω από 80.000 στο Σικάγο. Αυτό το Σάββατο του 1886, μια εργάσιμη μέρα, οι εργάτες, ξεκίνησαν με τις γυναίκες και τα παιδιά τους για να διαδηλώσουν ειρηνικά στο χώρο της συγκέντρωσης στην πλατεία Haymarket.

Στη γύρω περιοχή, είχαν παραταχθεί αστυνομικές δυνάμεις αποτελούμενες από 1350 άτομα, οπλισμένα με οπλοπολυβόλα οι οποίοι περίμεναν το σύνθημα για να δράσουν.

Κι ενώ το πλήθος παρακολουθούσε τις ομιλίες, ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, διατάσσει να διαλυθεί η συγκέντρωση. Μια βόμβα έσκασε κοντά στους αστυνομικούς οι οποίοι άρχισαν πυροβολούν και να χτυπούν τους συγκεντρωμένους χωρίς καμιά διάκριση. Είναι ακόμα άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων αφού πολλοί τραυματισμένοι κατέληξαν τις επόμενες ημέρες, επίσημα μόνο οκτώ νεκροί αστυνομικοί και τέσσερις διαδηλωτές έχουν επαληθευτεί.

Οκτώ συλληφθέντες διαδηλωτές δικάστηκαν, τέσσερις αυτών καταδικάστηκαν σε θάνατο και άλλος ένας αφαίρεσε μόνος τη ζωή του στην φυλακή. Η διεθνής προβολή αυτής της δίκης δημιούργησε τα θεμέλια της Εργατικής Πρωτομαγιάς ως Εργατικής Γιορτής.

Πρωτομαγιά στην Ελλάδα

Το 1892 έγινε η πρώτη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Ελλάδα, από τον Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Καλλέργη. Το 1893, 2000 διαδήλωσαν ζητώντας οχτάωρο, Κυριακή αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων. Το 1894, γίνεται μια μεγάλη συγκέντρωση με τα ίδια αιτήματα που λήγει με 10 συλλήψεις και τον Αύγουστο ακολουθεί σύλληψη του σοσιαλιστή Σταύρου Καλλέργη.

Το 1936 έχουμε τους καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης. Τα γεγονότα ξεκίνησαν γύρω στο Φεβρουάριο, με κατάληψη ενός εργοστασίου ύστερα από την απόρριψη των αιτημάτων των εργατών και συνεχίστηκε με συμπαράσταση καπνεργατών από άλλα εργοστάσια. Εναντίον τους χρησιμοποιήθηκε τόσο η αστυνομία όσο και ο στρατός. Δεν υπήρχε κεντρική συγκέντρωση, αλλά μικρές συγκεντρώσεις με ομιλητές σε διάφορα μέρη της πόλης. Σε μια συγκέντρωση στη διασταύρωση Εγνατίας και Βενιζέλου, χωροφύλακες πυροβόλησαν και σκότωσαν 7-8 εργάτες. Σ' αυτό το σημείο έχει στηθεί το μνημείο του καπνεργάτη. Με πυροβολισμούς προσπάθησαν να διαλύσουν και τις άλλες συγκεντρώσεις και συνολικά είχαμε τουλάχιστον 12 νεκρούς και 300 τραυματίες. Οι δολοφονίες των εργατών ήταν η έμπνευση του Ρίτσου για τον "Επιτάφιο".

Το 1944 ο κατοχικός στρατός των Γερμανών, εκτέλεσε 200 κομμουνιστές Έλληνες αγωνιστές στο σκοπευτήριο της Καισαριανής. Ο Νίκος Μαριακάκης, ένας απ' τους 200, έγραψε στο σημείωμα που άφησε: "Καλύτερα να πεθαίνει κανείς στον αγώνα για τη λευτεριά, παρά να ζει σκλάβος".


Το Μάη του 1963, επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Καραμανλή, δολοφονήθηκε ο βουλευτής της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης. Δεν ήταν Πρωτομαγιά, αλλά 22 Μαΐου. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης μιλούσε σε συγκέντρωση των "Φίλων της Ειρήνης" για την παγκόσμια ύφεση όταν δέχτηκε επίθεση από άγνωστους με ρόπαλα. Έξω απ' την αίθουσα ο Λαμπράκης χτυπήθηκε από τρίκυκλο και τελικά εξέπνευσε στις 27 Μαΐου. Ο Λαμπράκης είχε συμμετοχή σε ειρηνιστικές πορείες τον Απρίλιο του 1963 στην Αθήνα, κι ήταν απ' τα κεντρικά πρόσωπα στην εκδήλωση για την Πρωτομαγιά στο γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Το 1976, πάλι πρώτη Μαΐου, είχαμε το θάνατο του Αλέκου Παναγούλη σε τροχαίο. Ο Αλέκος Παναγούλης έχει μείνει στην ιστορία σαν σύμβολο της αντίστασης κατά της χούντας για την απόπειρα δολοφονίας ενάντια στον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο, με τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού , τον Αύγουστο του 1968. Είχε συλληφθεί άμεσα και είχε τελειώσει την απολογία του με τη φράση "Δεν υπάρχει, κύριοι στρατοδίκαι, ωραιότερο κύκνειο άσμα για κάθε αγωνιστή, από τον επιθανάτιο ρόγχο μπροστά στα πολυβόλα του εκτελεστικού αποσπάσματος της τυραννίας". Η παγκόσμια κατακραυγή της δίκης απέτρεψε την εκτέλεση του Παναγούλη. Στη φυλακή βασανίστηκε μέχρι την απελευθέρωσή του. Η αμνηστία που έδωσε ο Παπαδόπουλος τον Αύγουστο του 1973 κάλυπτε και τον Αλέκο Παναγούλη. Η συγκυρία του θανάτου του Παναγούλη σε τροχαίο χαρακτηρίζεται από πολλούς ιδιαίτερα ύποπτη, επειδή μόλις λίγο καιρό πριν το θάνατό του, είχε φέρει στη δημοσιότητα στοιχεία από τα μυστικά αρχεία της ΕΣΑ.

Η Πρωτομαγιά εορτάζεται επίσης και σαν μέρα των λουλουδιών και της Άνοιξης.

Η μέρα έχει θεσπιστεί ως αργία και όλες οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.

Πηγή: el.wikipedia.org


τα σκίτσα δανεικά από το διαδίκτυο

13 σχόλια:

kaya είπε...

Καλημέρα και πρόσκληση
http://lunchstreetparty.blogspot.com/2011/04/blog-post_27.html

Γραφεας Πεζικου είπε...

ΜΕΡΑ ΜΑΓΙΟΥ ΜΟΥ ΜΙΣΕΨΕΣ...
ΜΕΡΑ ΜΑΓΙΟΥ ΣΕ ΧΑΝΩ!!!
ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΙΚΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΑ
ΑΠΟΔΕΚΑΤΙΖΟΥΝ ΔΝΤ+ΤΟΙΚΑ+ΓΑΠ

53fm είπε...

Kαλή Πρωτομαγιά!Καλή δύναμη!Τα αιτούμενα στην εποχή μας δυστυχώς είναι πάρα πολλά!

logia είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΊΣΕΙ ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ ΠΑΝΩ ΔΕΞΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ

Γραφεας Πεζικου είπε...

ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΝΟΙΧΤΟ ΟΙ ΑΥΤΟΚΛΗΤΟΙ ΕΘΝΟΣΩΤΗΡΕΣ-ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΜΑΣ?!Ε Λ Ε Ο Σ !!!

Roadartist είπε...

Καλησπέρα!

Σήμερα το μεσημέρι πέρασα έξω από το Ωδείο και άκουσα από ένα ανοικτό παράθυρο τον ήχο του βιολιού. Πραγματικά σταμάτησα και για λίγο αφέθηκα στην μαγεία!

Καλό μήνα! :)

Γραφεας Πεζικου είπε...

Είστε από τους τυχερούς που απολαμβάνετε την μυσταγωγία αυτού του χώρου...

logia είπε...

@Roadartist
είμασταν εκεί.....

logia είπε...

@Γραφέας Πεζικού
αν εννοείς τον χώρο της μουσικής έχεις δίκιο
αν έννοείς τον χώρο του Ωδείου, έχει χάσει πια τη μυσταγωγία και έχει μετατραπεί σε χώρο κυνηγητού των δεδουλευμένων...

logia είπε...

@kaya

ίσως κάποια στιγμή συνεργαστούμε....

logia είπε...

@53fm
σε περιμένουμε αύριο Κυριακή 8 Μαϊου στην Ακρόπολη με την παρέα σου

@Kaya

και σένα

@Γραφέα Πεζικού

και σένα

@Roadartist

και σένα και που ξέρεις, μπορεί να βρεις και ενδιαφέροντα πράγματα να φωτογραφισεις...

Γραφεας Πεζικου είπε...

Για το χώρο της Μουσικής σας καλοτυχίζω μετά παρρησίας...

logia είπε...

@@@@@@@@φίλοι
την Κυριακή 12 Ιουνίου και ώρα 18:30 μπορείτε να δείτε από την ΕΡΤ την συναυλία των ορχηστρών μας κάτω από την Ακρόπολη